Bu Benim Eserim Projeleri

ne-nasil.net

Robot Kol Projesi

Robot Kol Projesi
Robot Kol Projesi

Arduino Robot Kol Projemiz 3D printer teknolojisine dayanmaktadır. Çok esnek ve hızlı programlamaya uygundur. Arduino programlama konusunda bildiğiniz birçok yöntemin uygulama alanı olarak kullanabileceğiniz çok fonksiyonlu bir robottur. Arduino kullanılarak yapılan Robot Kol projesini resimli,videolu ve açıklamalı yapım detaylarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Robot Kol Videosu

Adım 1: Robot Kol Proje Malzeme Listesi

Robot Kol Proje Malzemeleri
Robot Kol Proje Malzemeleri

Gövde malzemesi olarak 3D yazıcıdan çıktı almak için PLA Filament,pleksi,akrilik veya benzeri plastik malzeme. Biz bu projede PLA Filament kullandık.

Arduino Programlama Kartı

Arduino Sensor Shield

4 adet 9G servo motor. Küçük plastik dişli versiyon

2 adet arduino joystick

8 adet dişi-dişi jumper kablo

Çeşitli boylar da ( 20,12,8,6 ) M3 (3 mm genişliğinde ) vidalar ve somunları

Arduino ve PC bağlantısı için USB kablo

4 lü pil bataryası

Muhtelif proje malzemeleri

ne-nasil.net

Adım 2: Taşıyıcı Kısım

İlk olarak taşıyıcı kısmı yapacağız. Bunun için resimde görülen parçaları seçiyoruz. Yapıma başlamadan önce hatırlatmam gereken bazı noktalar var;

 

1.Resimlerde görülen vidaların boyları değişkenlik gösterebilir. Montaj deliklerine vidalar 3-4 tur yaptıktan sonra deliklerde genişleme oluyor. Vida parçayı sağlam tutarsa 6 mm vida somun takmadan yeterli oluyor. Aksi durumda 8 veya 12 mm takıp somunla montaj edebilirsiniz. Uç kısımları çok uzun çıkarsa fazlalık kısımları yan keski ile kesebilirsiniz.

 

2. 3D yazıcıdan çıkan parçaların ölçülerinde çok az da olsa hassasiyetten kaynaklanan fazlalıklar oluyor. Ben özellikle servo motorları ilk defa montaj ederken çok zorlandım. Montaj işlemini parçalara zarar vermeden kolay bir şekilde yapmak için fazlalık kısımların atılması için  TÖRPÜ veya EĞE kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

 

3. Plastik parçalar vidalama işlemi yaparken tornavidaya fazla yüklenmeyin parçalar hassas oldukları için kırılabilir.


4. Vidalama işlemini ilk defa yaparken muhtemelen vida ağızları deliklerden biraz daha geniş olacak. Saatçi tornavidanın ucunu 3-4 tur yarım daire yapacak şekilde montaj deliği ağzında döndürürsek delik genişleyecektir. Fazla genişletmemeye dikkat edin. Fazla genişletme olursa 4-5 mm kalınlığında vida kullanmanız gerekir.

20 mm 4 adet vida ve somun kullanarak resimlerde görüldüğü gibi taşıyıcı kısmı hazırlıyoruz.

Adım 3: İlk Servo Motor Montajı

Adım 4: Sol Kolun Hazırlanması

Adım 5: Sağ Kolun Hazırlanması

Adım 6: Sol Kol Şase Kısmının Hazırlanması

Adım 7: Sağ Kol Şase Kısmının Hazırlanması

Adım 8: Orta Taşıyıcının Hazırlanması

Adım 9: 1. Kol Kısmı

Adım 10: 2. Kol Kısmı

Adım 11: Son Servo Motorun Hazırlanması

Adım 12: Tutucu Kısmın Hazırlanması

Adım 13: Tutucunun Gövdeye Montajı

Adım 14: Arduino ve Sensor Shield Kart Montajı

Adım 15: Ayakların Takılması

Adım 16: Arduino,Sensor Shield ve Joystick Montajı

Arduino program kodunda belirttiğimiz Anolog Girişlere (A0-A4) joystickleri  ve 8-11 nolu çıkışlara servo motorları montaj ediyoruz.

Joysticklerin rahat kullanımı için uçlarına jumper kablo takıyoruz. İsteğe bağlı olarak bakır levha vb. zemin üzerine sabitlenebilir.



Arduino UNO: Robotun ana kartıdır. Programlanacak mikro denetleyici üzerinde taşıyan kart. USB portu sayesinde bilgisayara bağlanarak programlanabilmektedir.

Arduino, Processing/Wiring dilini kullanarak çevre elemanları ile temel giriş çıkış uygulamalarını gerçekleştiren açık kaynaklı fiziksel programlama platformudur. Arduino ile bağımsız olarak interaktif uygulamalar gerçekleştirilebilirsiniz. Aynı zamanda Arduinoyu bilgisayar ile Flash, Processing, MaxMSP, C Sharp gibi bir çok yazılım üzerinden yada kendi yazdığınız yazılımlarla haberleştirerek de kullanabilirsiniz. Açık kaynaklı arayüz yazılımını internet sitesinden Windows, Mac OS X ve Linux platformları için indirebilirsiniz. 


Arduino Sensör Shield, Arduino projelerinizi hızlı şekilde prototiplemeniz, sensör ve farklı giriş-çıkış birimlerini Arduino'ya rahat bir şekilde bağlayabilmeniz için tasarlanmış bir shielddir. Arduino UNO R3 modeli için tasarlanmıştır ve benzer pin yapısına sahip olan Leonardo veya farklı kartlarla beraber de kullanılabilir. 

 

Proto shield üzerinde Arduino'nun tüm giriş çıkış pinleri 3'lü pin yapısına sokularak Data-5V-GND sırası haline getirilerek çeşitli sensör ve birimlerin rahat bir şekilde bağlanabilmesi sağlanmıştır. Bununla beraber I2C pinler olan SDA ve SCL ve seri haberleşme pinleri olan TX ve RX pinleri de kart üzerinde ayrı bölümlerde rahat bir kullanım için kaydırılmıştır.

 

Arduino UNO Proto Shield R3, R3 pin dizilimine sahip olup, kart üzerinde reset butonu da bulunmaktadır. Header ve konnektörlerin tümü lehimli olarak gönderilmektedir.


İki eksenli joystick kart: X ve Y ekseni olmak üzere iki eksende analog çıkış verir. Bununla birlikte joystick'in ortasında bir adet de buton bulunmaktadır. Kart üzerinde güç ledi bulunmaktadır.


Tower Pro SG90 küçük mekanizmalarınız için ideal bir servo motordur. Futaba kumandalarla tam uyumlu olup RC araclarınızda kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok mikrodenetleyiciden alabileceğiniz PWM sinyali ile kendi yaptığınız robot projelerinizde de kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Dişli kutusu plastiktir.Diğer hobi servolarında olduğu gibi motor milinin elle sağa sola çevrilmesiyle dişlileri kırılabilir, motora bu tarz el ile müdahaleden kaçınılmalıdır.

Robot KOL'da kullanılan servo motorların görevleri şunlardır: Birinci servo; tüm robotu yatay eksende döndürmek. İkinci ve üçüncü servolar birlikte; Robot Kol üst gövdesini öne ve arkaya olmak üzere dikey hareket ettirmek. Dördüncü servo motor; tutucu parmakları açıp kapatma hareketini yaptırmaktadır.


Yazılım ve Programın Yüklenmesi

Arduino Programı: Arduino 1.6.5 programını indirip bilgisayarımıza kuruyoruz. Ayrıntılar için KAYNAKLAR başlığı altında bulunan bağlantıları inceleyebilirsiniz.

 

Robot Kol  Arduino Programı: Robotun çalışmasını sağlayan arduino yazılım kodu. Robot programı arduino karta yüklenmiş ve çalışması test edilerek gönderilmektedir. Robot kodu geliştirmeye açıktır. Kod üzerinde bulunan zaman ve pozisyon değerlerini  düzenleyip robotun daha farklı,hassas,hızlı ve verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

 

Arduino programını açıp ekranda çıkan bütün komutları siliyoruz. BURADAN indirdiğimiz kodu kopyalayıp ekrana yapıştırıyoruz. Robotu USB kablo ile PC ye bağlayıp kodları kartımıza YÜKLE (upload) ikonuna basarak yüklüyoruz.


Robot Kolun Çalıştırılması

Artık robot kolumuz kullanılmaya hazır. İsterseniz Sensör Kartı üzerinde bulunan güç girişlerine pil kutusundan enerji uygulayarak  robotu kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Robot Kol Yazılımını Geliştirerek  Neler Yapabilirsiniz ?

 

1.       Servo motor kontrolü.

2.       Bluetooth modülü ile Android işletim sistemine sahip telefonlardan kontrol.

3.       Otomatik sürekli tekrarlayan hareketler.

4.       Bilgisayardan tanımlanan resmi herhangi bir yüzeye çizme.

5.       RF verici-alıcı ile uzaktan kumanda.

6.       IR verici-alıcı ile uzaktan kumanda.

Kolay gelsin.

14 Comments

Güneş Enerjili Robot

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

Bu hafta nasıl yapalım bölümünde sizlere Güneş Enerjisiyle Çalışan Robot yapımından bahsedeceğiz. Teknoloji ve Tasarım Dersi Yapım Kuşağı ile Fen ve Teknoloji derslerinde yapılabilecek bir proje. Daha önce sizlerle vibrobot yapımı ve güneş enerjisiyle çalışan robot yapımı proje yazılarında buna benzer projelerin yapımından bahsetmiştik. Sizde resimde görüldüğü gibi bir robot yapmak veya satın almak istiyorsanız resimli ve açıklamalı yapım detaylarının bulunduğu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

ne-nasil.net

Bu Projeyi Satın Alabilirsiniz

Cep Bekçisi ile güvendesiniz
Cep Bekçisi ile güvendesiniz
Ürünlerimizi Güvenli E-Ticaret ile Satın Alabilirsiniz
Ürünlerimizi Güvenli E-Ticaret ile Satın Alabilirsiniz
güneş enerjili robot
güneş enerjili robot
  • Güneş pili 1,5 V 100m
  • Titreşim motoru (vibratör).
  • İletken tel
  • 2-3 adet ataç
  • Havya ve lehim ikilisi
  • İsteğe bağlı olarak büyüteçli çalışma kılavuzu.
  • Renkli tel ve bir çift yapışkanlı göz. (kırtasiyelerde bulunuyor)
  • Denemek için 100w lamba ve pirize takılan duy.
  • Sıcak Silikon ve tabancası.
Güneş Pili ve Titreşim Motoru
Güneş Pili ve Titreşim Motoru

Güneş Pili ve Titreşim Motoru

İlk olarak arkadaşlar titreşim motorunun bacakları ile güneş pilinin + ve - uçlarını birleştirmek için gerekli kabloları kesiyoruz.

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

Yardımcı kıskacında dikkatli bir şekilde motorun bağlantı uçlarını koparmadan arkadaşlar kabloları lehimliyoruz. Burada hassas çalışmak çok önemli bağlantı uçları koparsa motor kullanılmaz oluyor haberiniz olsun.

 

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

Şimdi ise motor ile güneş pilini birleştiriyoruz. Bizim kullandığımız motorun + ve - uç ayrımı olmadığı için direkt lehim yaptık. Sizde motor satın alırken + ve - uç bağlantı yerlerini sormayı unutmayın. Bir de havya işlemi sırasında güneş paneli lehim yerine ısıl müdaheleyi fazla uzatmayın pil bozulabilir.

 

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

İki adet atacı robotun ayak kısmını oluşturacak şekilde resimde görüldüğü gibi karga burnu veya pense ile bükerek oluşturuyoruz.

 

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

Sıcak silikon ile ayak kısımlarını resimde görüldüğü gibi güneş pili ile motor arasına yapıştırıyoruz.

güneş enerjili robot
güneş enerjili robot
güneş enerjili robot
güneş enerjili robot
güneş enerjili robot
güneş enerjili robot

Son olarak arkadaşlar kırtasiyeden aldığımız gözler ve  renkli teli zevkimize göre çekirge veya hamam böceği şekline getirip  robotun gövdesini oluşturan güneş pilinin kısa kenar kısmına yapıştırıyoruz.

Bu Robotu Hemen Şimdi Satın Alabilirsiniz

Güneş Enerjili Robot

Güneş Enerjili Robotun Özellikleri

 

Teknoloji ve Tasarım Dersi ile Fen ve Teknoloji Dersi Projeleri için örnek olarak kullanılabilir.

 

Eğitim amaçlı bu robot aynı zamanda bilime merak duyan küçükler için eğlenceli ve eğitici bir robot.

 

Güneş enerjisinin hangi alanlarda işe yaradığını ve gelecekte nelere fayda sağlayacağını anlatmaya yardımcı olur.

 

Çevre bilinci aşılamakla beraber alternatif enerji kaynağının verimliliğini de göstermektedir.

 

Floresan olmayan ışık 60W veya 100W (güçlü sarı ışık) veya direkt güneş ışığıyla çalışır.

 

1 adet güneş pili ve küçük titreşim DC motor kullanılarak hazırlanmıştır.

 

Güneş pili 1.5 v ve 100 mA değerlerine sahip.

 

Arkadaşlarınızı ve yakınlarınızı şaşırtmak için kullanarak hoş vakit geçirmenizi sağlar.

 

Öğrenci projeleri için uygun olup üzerinde reklam amaçlı hiçbir logo,marka vb. işaret yoktur.

 

Güneş Enerjisiyle Çalışan Çekirge Robot

₺35,00

  • Tükendi

Satılık Diğer Projelerimiz

SORUNUZUN CEVABI BURADA OLABİLİR

 

1.Proje Satın Alma işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek için sizlere özel hazırladığımız "Nasıl Proje Satın Alırım" sayfasını inceleyebilirsiniz. 

 

2. Çok aksi bir durum olmazsa gün içinde  siparişi verilen ürünler ertesi gün kargoya verilir.  (Örnek: Pazartesi günü saat 18:00 kadar sipariş verirseniz ürün salı günü kargoya verilir.)

 

3. Akşam saat 18:00 den sonra verilen siparişler bir sonraki gün kargoya verilir.(Örnek: Pazartesi günü saat 18:00 den sonra sipariş verirseniz ürün çarşamba günü kargoya verilir.) 

 

4. İsteğe bağlı olarak sipariş verdiğiniz robotun gövdesini farklı malzeme kullanarak değiştirip yapım aşama resimlerini çekip gönderebiliyoruz. Ayrıntılar için lütfen iletişim numaranızı bırakınız.

 

5. İstemeniz halinde robotu montaj etmeden sadece parçalarını da gönderiyoruz.

 

6. Mesaj bırakan arkadaşlar telefon numarası bırakırsa daha hızlı iletişim kurarız.

 

7.Sitemiz üzerinden ve sahibinden.com sitesinden alınan ürünlerin kargosu fiyatı uygun olduğu için PTT kargo ile gönderilmektedir.

 

8. sanalpazar.com mağazamızdan alınan ürünler de anlaşmamız olduğu için aras veya yurt içi kargo ile gönderilmektedir.

 

Değerli ziyaretçiler sitemiz üzerinden satılan projeleri almak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

 

 

1.  PayPal yöntemi ile paypal hesabınız, banka veya kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.. (PayPal nedir? Şimdi kaydolun)

 

2. sanalpazar.com mağazamızdan Cep Bekçisi yöntemi ile alıcının parası, kendisine gelen ürünü inceleyerek alma hakkını kullanırken güvende,

 

3. GeT (Güvenli E-Ticaret) sistemimizi kullanarak ürünlerimizi sahibinden.com güvencesiyle satın alabilrsiniz.

 

4. Ön ödeme ile Banka Hesap numaramıza satın aldığınız ürünlerin ücretlerini EFT veya Havale yaparak.

 

Ön ödeme seçeneğini kullanan müşterilerimiz için: Belirtilen hesap numarasına ödeme yaparken açıklama kısmına iletişim bilgilerinizi doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun. Ürünün ücreti banka hesabında göründükten sonra kargo firmasına verilecektir.

Alıcı İsmi: Yadiğar YALÇIN
 
Banka Adı: HALK BANKASI
 
Şube Kodu: 1215
 
Şehir: Ankara
 
Şube Adı: Çubuk Şb
 
Hesap No: 1104678
 
IBAN NO: TR860001200121500001104678

Satılan bütün ürünlerimizin kargo ve kapıda ödeme (kapıda ödeme seçeneğini tercih eden kullanıcılarımız için) ücretleri alıcıya ait olup gönderilen kargo firmalarına göre kargo ve kapıda ödeme fiyatları değişiklik gösterebilir.

Ürün iade politikamız

 

 

Sorularınızın cevabı burada değilse her türlü soru ve önerileriniz için  iletişim formunu kullanabilirsiniz. iletişim için üst menüde bulunan İLETİŞİM linkini kullanabilirsiniz.

 

Saygılarımızla kolay gelsin.

1 Comments

Bu Benim Eserim Proje Yarışması Kataloğu 2010

Bu Benim Eserim Proje Yarışmasında Dereceye Giren 2010 Yılı Projeleri

ne-nasil.net
Download
Bu Benim Eserim Proje Kataloğu 2010
Proje Kataloğunu İndirmek İçin Tıklayınız
2010.pdf
Adobe Acrobat Document 9.9 MB
3 Comments