Pic Program Yazımı Hakkında Herşey

ne-nasil.net

PIC Program Yazımı ve Derlenmesi

        Program, not defterine yazilirken, program yazma kurallarina uymak kaydiyla siradan metin yazimi islemi gibi yapilir. Yazim isleminin sonunda dikkat edilmesi gereken husus, program yaziminin bitip kaydedilme asamasinda .ASM uzantili olarak kaydedilmesidir.

        Asagidaki resimlerde Windows not defteri ile yazilmis program örnegi ve yazilan programin .ASM uzantili olarak kaydedilmesi görülmektedir. 

Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Resimleri büyütmek için üzerine TIKLAYINIZ.

ne-nasil.net
pic program derlenmesi
pic program yazımı

        Asagidaki resimde görüldügü gibi “.asm” uzantili programin .hex olarak derlenmesi için MPASM programi kullanilir. Programin “Browse” butonuna tiklanarak derlenecek PIC programi seçilir. Diger seçenekler otomatik olarak seçili durumdadir. Eger       “Hex. Output” bölümünde “INHX8M” seçenegi isaretli degil ise isaretlenmelidir.

pic nedir
pic basic

       Bu islemlerin ardindan “Assemble” butonuna tiklanarak Assembler programi hex koda çevrilir. Eger programda komutlarin yazilimlarina dair bir hata yok ise dönüsüm bari yesil renk alir ve ekranda “Build completed successfully” seklinde program derlenmesinin hatasiz tamamlandigina dair mesaj görüntülenir

pic programlama dersleri
pic programlama nedir

IC-PROG PIC YAZICI PROGRAM

        IC-Prog, bilgisayarin seri portu üzerinden PIC’e program yüklemek, yüklü PIC entegresini silmek veya yüklenen program ile PIC içerisindeki programin dogrulugunu test etmek için kullanilan PIC yazici (writer) programdir. PIC’e yazma islemi menüler veya komut simgeleri ile yapilir.

        PIC entegresine program heksadesimal kodda yüklenir. IC-Prog  ”Program Kodu” bölümünde yazilan veya PIC’den okunan programin heksadesimal olarak içerigi görüntülenir.    PIC EEPROM’u içerisine yüklenecek veya okunacak veri ise “EEPROM Verisi” bölümünde görüntülenir. Asagida IC-Prog arayüzü görülmektedir

pic devreleri
pic programlama
pic uygulamaları
pic nedir

        “Sigortalar” bölümünde programin çalismasi sirasinda kullanilacak olan konfigürasyonlar ayarlanabilir.

        Bu bölümde yer alan üç konfigürasyon yazilim içerisinde belirtilebilir. Bu durumda seçenekler otomatik olarak isaretli belirecektir. Eger konfigürasyon yazilim içerisinde belirtilmemis ise yükleme esnasinda sigortalar bölümünden belirlenebilir. 

        WDT (Watchdog Timer) belirli zaman araliklarinda programin çalismasini basa döndürür.

        PWRT (Power on Reset) PIC’e enerji verilme durumunu (On/Off) kontrol eder.

        CP (Code Protect)  PIC entegresinin programlanmasinin ardindan içerisindeki yazilimin okunarak kopyalanmasini önlemek için kullanilir.

pic
şekil 1

        PIC yazici devresi ile PIC yükleme programi birbiriyle uyumlu olmasi gerekir. Kullanilacak olan yükleme (yazici) devresine göre IC-Prog donanim seçenekleri üzerinden çesitli ayarlar yapilmasi gerekir.

        Bu ayarlar için öncelikle IC-Prog “Ayarlar” menüsü altindan “Donanim” alt menüsüne veya “Donanim ayarlari” komut simgesine tiklanarak programlayici cinsi seçilir ve bu durumda port türü otomatik olarak belirlenir. Istege göre port olarak diger COM türleri de seçilebilir (Sekil: 1).

        Kitapta kullanilacak uygulamalar seri port üzerinden yüklenecektir. Bu nedenle bu ayarin “Programlayici” açilabilir menüsü üzerinden “JDM programmer” olarak seçilmesi gerekir.

        Eger kullanilacak devre paralel yükleme devresi ise bu kez bu menüden LPT port yükleme özelligine sahip bir yazici program seçilmelidir.

        Her yükleme devresi ile birlikte kullanilacak PIC programlayici farkli oldugundan edinilen devre türüne göre programlayici türü de bilinmelidir. Bu islem için “www.icprog.com” faydalanilabilir.

        Programlama devresini hizmete sunan üretici firmalar devre ile kullanilacak program türünü de birlikte saglamaktadirlar. 

pic 16f84
şekil 2
pic program derlenmesi
şekil 3

Sekil: 2’de görüldügü gibi IC-Prog ilk yüklendiginde menüler Ingilizce olarak belirir. Programi Türkçe kullanmak için “Ayarlar” menüsü altindan “Seçenekler” alt menüsüne tiklanarak “Language-Dil” sekmesi altindan “Türkçe” seçenegi belirlenmelidir. “Seçenekler” diyolog kutusuna IC-Prog arayüzü üzerinde yer alan “Seçenekler” komut simgesine tiklanarak da ulasilabilir.

        Eger bilgisayarda “NT/2000 veya XP” isletim sistemleri yüklü ise IC-Prog için bu isletim sistemlerinin tanimlanmasi gerekir. Bu islem “Seçenekler” diyolog kutusu üzerinde “Karisik” sekmesi altindan yapilir. Windows’98 isletim sistemi için bu seçeneklerin isaretlenmesine gerek yoktur (Sekil: 3).

        IC-Prog’un yükleme esnasinda veya yükleme bittikten sonra dogrulama yapmasi isteniyorsa “Seçenekler” diyolog kutusu üzerinde “”Programlaniyor” sekmesinden faydalanilabilir. Bu sekme altindaki seçenekler istege göre isaretlenerek seçilebilir. Her iki seçenegin de isaretlenmesi programlama zamanini bir miktar uzatacaktir.

 

PIC BASIC PRO UYGULAMALARI DERS KİTABI

 

3 Comments