Vantilator Yapımı

ne-nasil.net

Havayı bir hacimden alıp diğer bir hacime aktaran, havaya yön verme ilkesiyle ile çalışan makinelere vantilatör denir.

Haydi Yapmaya Başlayalım

MALZEMELER

  • USB uzatma Kablosu
  • İkili montaj kablosu (1 metre)
  • Elektrik Bandı
  • İçecek Kamışı
  • Lamba açma-kapama anahtarı
  • Çift taraflı yapışan bant

ALETLER

  • Kablo Soyucu
  • Tornavida
  • Multimetre
  • Maket Bıçağı
  • Yan Keski

Bilgisayarı Fan Soğutur

Bilgisayar çalışırken elinizi arka tarafa doğru yaklaştırırsanız hava üşendiğini hissedersiniz. Bu bölgede bilgisayarın fanı vardır. Bilgisiyar içindeki elektronik devre elemanlarının sağlıklı çalışabilmeleri için, iç ortamın sıcaklığının belirli bir aralıkta tutulması gerekir. Kapalı bir ortam olduğundan ve bazı devre elemanları (güç kaynağı gibi) çalışırken ısındığından sıcak havanın dışarı atılması gerekir. Bilgisayar fanı bu işi yapar, ama biz onu bilgisayarın dışında kullanacağız (bilgisayar malzemeleri satılan mağazalardan alabilir ya da eski bilgisayarlardan sökebilirsiniz).

Kırmızı (+) ve siyah (-) kabloları kullanacağız (sarı kablo dönüş hızını ayarlamada kullanılır, bu kabloyu kesin). Etiketini kaldırıp ortadaki mili iterseniz, pervane kısmı ayrılır, 4 adet bobin ortaya çıkar. Voltaj kaynağına bağlandığında (en fazla 12 Volt dc) bobinlerde oluşan manyetik alan mili çevirir ve pervaneyi döndürür.

Gerekli Voltajı Bilgisayardan Sağlayacağız

USB bilgisayarla çevresel birimler (yazıcı, tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi, hafıza kartları vb.) arasındaki iletişimi sağlar. (USB fişe takılıyken, bilgisayar çalışırken müdahalede bulunmayın) USB kablosunun bilgisayara bağlanmayan ucunu kesin, dış kabloyu 4-5 cm civarında sıyırın. Voltmetreyi kırmızı (+) ve siyah (-) kablolar arasına bağlarsanız 5 Volt civarında bir voltaj çıkışı olduğunu görürsünüz. Kırmızı ve siyah kabloları kullanacağız; diğer kabloları geriye doğru kıvırın ve bantlayın.

Kabloları Uzatın

İkili montaj kablosu kullanarak USB kablosunu uzatın. Kabloların ucunu açtıktan sonra birbirine iyice dolayın ve elektrikçi bandıyla yapıştırın (elektirikçi bantları kolay yapışır, iyi yalıtım yapar ve gerektiğinde kolaylıkla açılır). Kabloların ekleme yerleri eğilip bükülmeyle açılabilir. Birleştirme yaparken içecek kamışından bir parça kesin, kabloya takın (kırmızıyı tercih edin), bandın üzerinden geçirin ve diğer kabloya tutturun. Uzatılan USB kablosunun diğer ucunu doğrudan bilgisayar fanına bağlayabilirsiniz (kırmızı çizgili uç kırmızıya gelecek şekilde). Fanı çalıştırabilmek için her seferinde bilgisayara takıp çıkarmanız gerekecek. Bilgisayarların USB girişleri arkada olabilir, takıp çıkarmak zor olacaktır. Bir kere bilgisayara taktıktan sonra istediğim zaman çalışsın, istediğim zaman dursun diyorsanız, bir açma-kapama anahtarı bağlamanızı öneriyoruz.

Açma-Kapama Anahtarı Bağlıyalım

Açma-kapama anahtarını ve montaj kablosunu elektrik malzemeleri satılan biryerden alabilirsiniz. Kablo soyucu kullanarak da kablonun üstündeki yalıtkan kısmı sıyırın (maket bıçağı gibi kesici bir alet ya da yan keski de kullanılabilir).Bir tornavida kullanarak açma-kapama anahtarının dış vidalarını çıkarın. 

Kapağı açtığınızda içeride 2 adet vida göreceksiniz. Uzattığınız USB kablosunu orta yerinden (kırmızı çizgili olmayan kablo) kesin. Uçlarını 1 cm civarında açın ve kıvırın. Tornavidayla kapağın içindeki vidaları gevşetin (çıkarmayın), kıvırdığınız kabloların birini vidanın altındaki metal deliğe yerleştirin ve vidayı iyice sıkın. Kablonun diğer ucunu da 2. vidaya takın ve sıkıştırın. Kırmızı çizgili kabloyu anahtar içine alın, yandaki boşluktan geçirin. İki vidadaki bakır teller dağınık olmasın ve birbirine değmesin. Anahtarın kapağını yerleştirin ve çıkardığınız vidaları takın.

Vantilatörünüzün bir ucunda USB bağlantısı, ortasında açma-kapama anahtarı ve diğer

ucunda da bilgisayar fanı var. Fanımonitörün üstüne yapıştırın (çift taraşı bant kullanılabilir), USB’yi bilgisayara takın, açma-kapama anahtarını açınca hava üşemeye başlayacaktır. İyi serinlemeler.