PIC 16F84 MİCRODENETLEYİCİSİ

PIC Program Yazımı ve Derlenmesi

        Program, not defterine yazilirken, program yazma kurallarina uymak kaydiyla siradan metin yazimi islemi gibi yapilir. Yazim isleminin sonunda dikkat edilmesi gereken husus, program yaziminin bitip kaydedilme asamasinda .ASM uzantili olarak kaydedilmesidir.

        Asagidaki resimlerde Windows not defteri ile yazilmis program örnegi ve yazilan programin .ASM uzantili olarak kaydedilmesi görülmektedir. 

Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Resimleri büyütmek için üzerine TIKLAYINIZ.

Read More 3 Comments

PIC Program Yazımı

Ewet arkadaşlar bu yazımızda sizlere PIC ile program yazılımı nasıl olur, hangi kurallara dikkat edilir vb. konuları paylaşacağız. Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere:

 

  1. Program komutlari öncelikle bir metin editöründe yazilir. Örnegin Windows Not Defteri kullanilabilir.
  2. Not defterinde yazilan program .asm uzantili olarak kaydedilir.
  3. İnternette mikrodenetleyici ile ilgili sitelerde veya Microchipfirmasinin sitesinde ücretsiz olarak verdigi MPLAB veyaMPASM programi ile .asm uzantili program .hex olarak derlenir.
  4. PIC yazici programi ile PIC içerisine program yüklenir. PIC Writer(PIC Yazici) programlari internette ücretsiz olarak bulunabilir. Bu programlar içerisinde genellikle IC-Prog sikça tercih edilir.
Read More 1 Comments

PIC16F84 Komutları

PIC16F84'ün 35 komutu bulunur. Bu komutlar ve açiklamalari asagidaki tabloda görülmektedir.Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Read More 1 Comments

PIC16F84 Deneme Devresi

Asagidaki devre PIC16F84 mikrodenetleyici deneme devresidir. PIC16F84 hafiza bilgisi PIC yükleme devresi ve IC-Prog programi ile okunabilir. EEPROM hafiza adresindeki bilgiyi ayrica PIC deneme devresi ile okumakta mümkündür

        Devrede butonlar PIC16F84’ün A portuna, LED’ler ise B portuna baglidir. Devrede osilatör olarak 4MHz’lik kristal osilatör kullanilmistir. Dolayisiyla program yazimi veya yüklenmesi asamasinda konfigürasyon bilgisi olarak kristal osilatör seçilmelidir. Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Read More 0 Comments

PIC16F84 Yükleme Devresi

        Asagidaki devre ile PIC16F84 mikrodenetleyiciyi okuma veya yazma islemi yapilabilir.  PIC, bilgisayarin COM portu üzerinden seri konnektör araciligiyla programlanir. Devre +5V’luk besleme gerilimini seri konnektör araciligiyla direkt COM port üzerinden aldigindan harici bir beslemeye gerek yoktur. Devre için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Read More 2 Comments

PIC 16F84 Yapısı

pic yapısı
PIC

PIC16F84 mikrodenetleyicisi, Microchip firmasi tarafindan üretilen, benzerlerine göre uygun fiyat, kolay programlanma ve donanim açisindan üstün özelliklere sahip bir entegredir. Içerisine yazilan program enerji kesilse dahi silinmez. Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Read More 0 Comments
Comments: 0