PIC 16F84 Yapısı

pic yapısı
PIC

PIC16F84 mikrodenetleyicisi, Microchip firmasi tarafindan üretilen, benzerlerine göre uygun fiyat, kolay programlanma ve donanim açisindan üstün özelliklere sahip bir entegredir. Içerisine yazilan program enerji kesilse dahi silinmez. Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

ne-nasil.net
pic dersler
elektronik proje

PIC16F84’de 5 adet PORTA (RA0,..RA4), 8 adet PORTB (RB0,..,RB7) olmak üzere 13 adet giris/çikis portu (I/O) bulunur. RA4 giris pini ayni zamanda harici timer/counter (TOCK1) giris ucudur. RA4 çikis olarak kullanilmak istendiginde pull-up direnci baglanmalidir.

        MCLR (4 numarali ayak), programin kesip baslangica döndürmek amaciyla kullanilan resetleme ucudur. Devrede direnç (R) 10K’dir. S anahtarina basildiginda MCLR ucu sase potansiyeli (lojik 0) alarak sistemi resetler.

        VDD pini +5 volt pozitif besleme, VSS pini ise sasedir.

        OSC1, osilatör giris ucu, OSC2 ise osilatör çikis ucudur. OSC1’e uygulanan harici clock frekansinin 1/4'ü OSC2’den alinabilir.  Mikrodenetleyici devrelerde genellikle kristal (XT) veya Direnç-kondansatör (RC) osilatörler kullanilir. 

        Kristal osilatörde kristal OSC1 ve OSC2 arasina baglanir. Kristal 4MHz veya 10MHz olabilir. Kondansatörler 22pF’dir. RC osilatörde osilatör frekansi R ve C degerlerine bagli olarak seçilebilir. Örnegin direnç (R) 10K ve kondansatör (C) 22pF seçilebilir.

        Kristal osilatörlü devreler zamanlamanin hassas oldugu durumlarda tercih edilirken, RC osilatörler zamanin önemli olmadigi durumlarda tercih edilirler

        PIC16F84 bünyesinde, 1Kx14 EEPROM program hafizasi, 64 Byte EEPROM data hafizasi, 8 bit programlanabilir Timer, 13 adet giris/çikis portu ve CPU bulunur. Bu durum asagidaki blok diyagramda görülmektedir.

pic yapısı
pic
pic proje
pic yapısı

PIC16F84 mikrodenetleyicisinde data ve program olmak üzere iki hafiza blogu bulunur. Bu durum mikrodenetleyicilerde komut isleme asamasini hizlandirir.  EEPROM ve RAM bellek data blogu içerisinde yer alirken, Flash bellek ise program blogu içerisinde yer alir.

        Program memory ((hafiza) program yazimi asamasindaki assembler komutlari saklarken, Data memory (hafiza) daha çok PIC merkezi islem biriminin (CPU) çalismasini kontrol eder. Data memory, Eeprom ve RAM olmak üzere iki bellekten olusur.

        Program bellegi 1Kx14 hafiza yapisina sahiptir. Bu durum 1Kbyte’lik bir kapasitedeki her bir bellek hücresi içerisine 14 bit uzunlugundaki program komutlari saklama anlamina gelir.

        Data bellegi içerisindeki “file registerleri” içerisine yerlestirilen veriler PIC içerisindeki Merkezi Islem Birimini (CPU) kontrol ederler. Data bellegi EEPROM ve RAM olmak üzere iki bellekten olusur. Çalisma esnasinda besleme gerilimi kesilse dahi EEPROM içerisindeki bilgiler silinmez.

Asagida PIC16F84 mikrodenetleyiciye ait hafiza organizasyonu görülmektedir. PIC16F84’te özel amaçli registerler Bank 0 ve Bank 1 olmak üzere iki blok içerisinde yer alir. Bank 0’daki registerler 00H-4FH arasinda ve Bank1’deki adresler ise 80H-CFH adresleri arasinda yer alir. OCH-4FH ile 8CH-CFH arasindaki registerler ise RAM bölgesindeki genel amaçli registerlerdir. OCH-4FH arasindaki verilerin 8CH-CFH araliginda bir yansimasi görülür. 

pic yapısı
pic proje

        PIC16F84’te W register olarak isimlendirilen ve hafiza organizasyonunu içerisinde görüntülenmeyen geçici bellekte bulunur. Bu register, diger registerler arasinda atama veya aritmetik islemler gibi veri aktarimi esnasinda kullanilir.

        Status registerinin 5 ve 6. bitleri Bank degistirmek amaciyla kullanilir. PIC16F84’te status registerinin 5.biti “0” yapilirsa Bank 0 bölgesine “1” yapilirsa Bank  1 bölgesine geçis yapilir.

 

PIC BASIC PRO UYGULAMALARI DERS KİTABI

 

Write a comment

Comments: 0