Arduino ile Bluetooth Üzerinden Kontrol Edilen Robot

Arduino UNO R3,Adafruit Motor Shield 

ve  HC-06 Bluetooth Modül kullanılarak yapılan Android işletim sistemli telefon üzerinden kontrol edilebilen robot yapımının resimli ve açıklamalı yapım detayları ile arduino robot kodunu yazının devamında bulabilirsiniz. Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM.

Robot Malzemeleri

1 x Arduino Uno

1x Adafruit Motor Shield

1x  HC-06 Bluetooth Modül.

Android 2.2.2 üstü yazılıma sahip telefon.

Robot şasesi için pertinaks, foto blok, fleksi table veya hazır basit robot şasesi.

7 adet dişi-erkek Jumper kablolar

4x 1.2v 2000 mAh (Ni-mh) yada 6x 1.5V kaliteli alkalin pil.

Kullanacağınız pil sayısına göre 4 lü veya 6 lı pil kutusu.

30:1 micro meta motor yada dişli kutulu motor.

4 adet motor miline uygun teker.

Sıcak silikon tabancası.

Muhtelif proje malzemeleri.

İlk olarak arkadaşlar motor ve teker millerini birleştiriyoruz. Biz bu projemizde piyasada hazır satılan dişli kutulu oyuncak arabaların teker kısmını kullandık. Arabanın sökülme ve hazırlanma kısmını sizlerle daha  önce ışık takip eden robot projemizde ayrıntılı olarak BURADA paylaştığımız için tekrar kalabalık olmasın diye yazmıyorum.

Şimdi ise arkadaşlar şase kısmını hazırlıyoruz. Projemizde şase malzemesi olarak foto blok kullandık. Motor,tekerler ve dişli mil kısmına göre uygun ölçülerde 10*13 cm ölçülerinde bir parça kesiyoruz.

Kestiğimiz parçanın arka kısmına motor gövdesini montaj etmek için 2*2,5 cm ölçülerinde parçalar kesip sıcak silikon ile tekerleri gövdeye montaj ediyoruz. Ben robotun ön kısmında sarhoş tekerlerden kullanmadım. Onun yerine dört tekeri taktım. Görünüm açısından daha hoş oldu.  

Pil olarak 4 adet pil kullanacaksanız 4 lü pil tutucuyu robotun arka kısmına resimde görüldüğü gibi sıcak silikon ile yapıştırabilirsiniz. 6 adet pil kullanacak arkadaşlar ben 6 lı pil tutucu bulamadım. 3 tane 2li veya 4+2 pil  tutucu kullanabilirsiniz. Ben robot tasarımında ön sol kısmında 2 pil tutucu için boş yer bıraktım. Alt kısıma uygun matkap ucu ile kartı monte etmek için delik açıp kartı vida ile sıkıca monte ediyoruz.

Arduino UNO R3

Arduino UNO: Robotun ana kartıdır. Programlanacak mikro denetleyici üzerinde taşıyan kart. USB portu sayesinde bilgisayara bağlanarak programlanabilmektedir.

Arduino, Processing/Wiring dilini kullanarak çevre elemanları ile temel giriş çıkış uygulamalarını gerçekleştiren açık kaynaklı fiziksel programlama platformudur. Arduino ile bağımsız olarak interaktif uygulamalar gerçekleştirilebilirsiniz. Aynı zamanda Arduinoyu bilgisayar ile Flash, Processing, MaxMSP, C Sharp gibi bir çok yazılım üzerinden yada kendi yazdığınız yazılımlarla haberleştirerek de kullanabilirsiniz. Açık kaynaklı arayüz yazılımını internet sitesinden Windows, Mac OS X ve Linux platformları için indirebilirsiniz. 

Adafruit Motor Shield

Adafruit Motor Shield: Arduinoya üstten bağladığımız motor sürücü kartı. DC,Servo ve Step Motor kontrolü yapılmaktadır. Bu çalışmada 2 adet motor kontrol edilecektir. 

 

Arduino motor sürücü shieldi, Arduino üzerine takılarak 4 DC motoru veya 2 step motoru (unipolar veya bipolar) ve de en az 2 servo motoru kontrol etmenize imkan sağlayan bir karttır.

Kart üzerinde 2 adet L293D motor sürücü entegresi mevcuttur. Bu entegreler içerisinde toplam 4 adet H köprüsü bulunur. Her bir köprü üzerinden 0,6A akım akmasına imkan vermektedir. (Anlık 1,2A) 

HC06 Bluetooth-Serial Modül Kartı

HC06 Bluetooth-Serial Modül Kartı: Bluetooth SSP(Serial Port Standart) kullanımı ve  kablosuz seri haberleşme uygulamaları için tasarlanmıştır. Hızlı prototiplemeye imkan sağlaması, breadboard, arduino ve çeşitli devrelerde rahatça kullanılabilmesi için gerekli pinler devre kartı sayesinde dışarıya alınmıştır. 

Standart pin yapısı sayesinde istenilen ortamlarda rahatça kontrol edilebilir. 

Bluetooth 2.0'ı destekleyen bu kart, 2.4GHz frekansında haberleşme yapılmasına imkan sağlayıp açık alanda yaklaşık 10 metrelik bir haberleşme mesafesine sahiptir. 

Not: RX ve TX pinleri lojik 3.3V seviyesindedir. Arduino veya farklı 5V'luk sistemlerle kullanım için  aşağıdaki bağlantı şeklini kullanabilirsiniz.

Sensör ve Arduino Bağlantısı

Arduino kartımızın üstüne motor sürücü kartımızı takmadan önce sensörden gelen TXD ve RXD kablo uçlarını 0 ve 1 nolu pine takıyoruz. İsterseniz motor sürücü kartın üstünde 0 ve 1 numaralı pine erkek pin lehimleyerek takabilirsiniz. Ben açıkçası karta ısıl müdahele olmaması için bu şekilde yaptım.

Sensör üzerinden 4 adet bacak mevcut. Bunların üzerinde VCC,GND,TXD ve RXD yazması gerekiyor.

Projemizde bütün kartların birleştirme işlemleri soket kullanılarak yapıldığı için sök-tak yaparak başka projelerde deneme amaçlı kullanılabilir. Veya herhangi bir hata durumunda bacak bağlantıları lehim işlemine gerek kalmadan kolayca değiştirilir.

Pil kutumuzda anahtar yoksa robotun açma-kapama butonunu kırmızı artı hattı üzerine lehim atıyoruz.

Motor ve Pil Batarya Bağlantısı

Sağ Motor= M1 Sol  Motor=M3 çıkışına bağlanacak. Motor sürücü kartı üzerindeki Güç girişlerine de bataryadan gelen kablolar takılarak robotun mekanik kısmını bitiriyoruz.

Adafruit Motor Shield Kütüphanesinin Yüklenmesi

BURADAN indirdiğimiz zip dosya formatlı Adafruit Motor Shield kütüphane dosyasını sarı klasör haline getirip ismini AFMotor yapıyoruz. 

AFMotor içinde AFMotor.cpp ve AFMotor.h dosyaları olup olmadığını kontrol edin. Değilse, yukarıdaki adımları kontrol edin.

Daha sonra  Bu klasörü kopyalayıp Arduino kütüphanelerinin bulunduğu dosya içerisine yapıştırıyoruz. Genellikle (C:\Program Files (x86)\Arduino) yada Belgeler/Arduino/Libraries klasöründe olur.

Bu işlemden sonra Aruino programını açtığınızda kütüphaneler kısmında  AFMotor ismini görmeniz gerekmektedir.

Arduino Programının Yüklenmesi

Arduino programını açıp ekranda çıkan bütün komutları siliyoruz. BURADAN indirdiğimiz kodu kopyalayıp ekrana yapıştırıyoruz. Robotu USB kablo ile PC ye bağlayıp kodları kartımıza YÜKLE (upload) ikonuna basarak yüklüyoruz.


Robot programı geliştirmeye açıktır. Kod üzerinde bulunan zaman ve hız değerlerini kullanacağınız motor ve platforma göre düzenleyip robotun daha hassas,hızlı ve verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Arduino Bluetooth RC Car Yüklenmesi

BURADAN telefonumuza programı indirip kuruyoruz.

Program Android 2.2.2 üstü yazılımlarda çalışıyor.


Robotun Çalıştırılması

Açma-Kapama düğmesinden robota güç veriyoruz. Motor sürücü kartı üzerindeki yeşil ışık ve bluetooth modülü üzerindeki kırmızı ışığın yanması lazım. Kırmızı ışık arama modunda olduğu için sürekli olarak yanıp sönecektir. Bu durumda robot üzerinde herhangi bir hareket olmaması lazım.

Arduino Bluetooth RC Car Programının Çalıştırılması

Telefondan programı çalıştırınca sol üst kısımda kırmızı ışık yanıp sönecektir. Bu bağlantı yok anlamına gelir. Programın Connect menüsünden tarama yaptırıyoruz. HC06 isimli sürücüyü bulunca bağlanıyoruz. İlk defa bağlanıyorsanız eşleştirme şifresi olarak 1234 giriyoruz. Bağlantı kurulunca programın kırmızı ışığı yeşil olacak. Robot üzerindeki modül üzerinde yanan yanıp-sönen ışık sürekli sabir yanmaya başlayacak.

Artık robotumuz kontrol edilmeye hazır:

Sağ üst köşede bulunan hız ayar çubuğunu sağ tarafa doğru kaydırıp robot motorlarına hız veriyoruz.

Kumanda üzerindeki sağ-sol-aşağı-yukarı iconlarına tıklayarak robotu kullanıyoruz.

Muhtemel Sorun ve Çözümler

Robot hiç çalışmıyor?

Pil bağlantılarını ve motor kartı üzerindeki girişi kontrol ediniz.


Robot geri gidiyor?

Motor bağlantı uçlarını ters çevirin.


Motorlar çalışıyor ama robot hareket etmiyor?

M1 ve M3 bağlantı yeri ile motor bağlantı uçlarını değiştirin.


Motor sürekli tek yönde dönüyor?

Sensör güç bağlantılarını kontrol edin.

Yazılımlar

Kaynaklar

Write a comment

Comments: 10
  • #1

    tümer (Friday, 20 March 2015 12:37)

    merhaba bu projeye uygun oyuncak arabayı nasıl bulabilirim dişlileri aynı olmaz diye tereddütteyim

  • #2

    Yadigar (Friday, 20 March 2015 21:06)

    Merhaba Tümer bey;

    Oyuncakcılarda takla atan araba olarak satılan sürtmeli olmayan 4 çekişli araba olarak sorabilirsiniz.

    Bulamazsanız Robot için tekerler hazır olarak da satılmaktadır.
    BURDAN inceleyebilirsiniz.

    Sayılarımızla.

  • #3

    yiğit (Sunday, 29 March 2015 18:54)

    HC-06 Bluetooth Modülü ayrıcamı satın alıcaz yoksa robotu aldığımızda hepsi içine dahil mi? eğer ayrıca satın alıcaksak süresi bitmiş görünüyor yardımcı olabilir misiniz

  • #4

    Yadigar (Monday, 30 March 2015 15:34)

    Merhaba Yiğit bey;
    Bluetooth modülü ayrıca satın almanıza gerek yok. Ürünle yukarıda gösterilenlerin hepsi gönderiliyor. Size sadece 4 adet pil ve android işletim sistemli telefon lazım.

  • #5

    İbrahim (Friday, 08 May 2015 19:31)

    Hocam iyigünler.Benim bitirme ödevim android yazılımı ile uzaktan araç kontrolü.Bu projenizi alsam işime yarar ancak bunun devre resimleri,araç baskı devresi,yazılımları da gönderilecek mi?Çünkü hocama yapım aşamasında yaptıklarımı bi kaç tanede olsa bölüm bölüm göstermem gerekiyor.teşekkürler.

  • #6

    İbrahim (Friday, 08 May 2015 19:34)

    Ek olarak sizinle iletişime geçebilcegim bir telefon numarası,facebook veya mail adresi var mı acaba?Projeyi aklımda olan soruları sorup almayı düşünüyorum

  • #7

    Tolga (Saturday, 09 May 2015 23:02)

    Merhabalar Adafruit Motor Shield kolayca bulabilirmiyim ? İnternet araştırmamda sadece kendi resmi sitesinde arduino ile beraber 19.95 dolara satıyorlar. Tahmini türkiyede fiyat ne çıkar ?

  • #8

    Numan (Wednesday, 17 June 2015 16:23)

    Merhabalar

    Parçalari satin aldiginiz sitenin adi nedir veya istege gore parcalari ayri ayri gonderirmisiniz

  • #9

    Numan (Wednesday, 17 June 2015 16:36)

    Bluetooth ile kontrol edilen robotun parcalarini ayri ayri gonderebilirmisiniz

  • #10

    admin (Monday, 22 June 2015 10:28)

    Arkadaşlar iletişim için üst menüde bulunan İLETİŞİM linkini kullanabilirsiniz.
    İsteğe bağlı olarak sipariş verdiğiniz robotun yapım aşama resimlerini çekip gönderebiliyoruz.
    İstemeniz halinde robotu montaj etmeden sadece parçalarınıda gönderiyoruz.
    Mesaj bırakan arkadaşlar telefon numarası bırakırsa daha hızlı iletişim kurarız.
    Saygılarımızla kolay gelsin.