SİVRİSİNEKLERE KARŞI, KİMYASALLAR ALTERNATIF OLARAK(NERIUMOLEANDER)ZAKKUMUN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin çoğalması sivrisineklerle mücadelede farklı yöntemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.Halk arasında sivrisineklerle mücadelede elektromatların,elektro likitlerin ve çeşitli doğal yöntemlerin kullanıldığı gözlenmiştir.Bu doğal yöntemlerden bir tanesi de elektromatın tablet yerine zakkum yaprağı konularak sivrisineklerin iç mekanlardan uzaklaştırılmasıdır. Bu çalışma, bu doğal yöntemin geçerliliğini araştırmak ve kimyasal maddelerin kullanımıyla oluşabilecek zararları önlemek için yapılmıştır. DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..

ne-nasil.net

Bu amaçla öncelikle zakkumun etkisi sonraki aşamalarda ise hangi oranda zakkum kullanılması gerektiği araştırılmıştır. Bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır.Birinci aşamada zakkumun etkisi olup olmadığı araştırıldı.Bunun için dört gruptan oluşan düzenek kuruldu. Birinci aşama dört kez tekrarlandı,her birinde dörder ölçüm alındı.Düzenek; kontrol grubu, boş elektromat, elektrolikit ve zakkumlu elektromattan oluşturuldu. Her gruba dörder uğurböceği ve bir miktar yaprak konuldu.Yaprak konulmasının amacı uğurböceklerinin besin ve barınak olarak yaprağı kullanmasıdır.Birinci aşamanın sonucunda zakkumun elektrolikitle aynı sayıda uğurböceğinin hareketini engellediği gözlemlenmiştir.

Bu gözleme dayanarak ikinci aşamaya geçildi.İkinci aşamada iç mekanlardan sivrisineklerin uzaklaştırılabilmesi için kaç gram zakkuma ihtiyaç olduğu araştırıldı.Bunun için dört gruptan oluşan düzenek kuruldu. İkinci aşama dört kez tekrarlandı, her birinde beşer ölçüm alındı. Düzenek; elektromatın tablet yerine konan 2g zakkum yaprağı, 4g zakkum yaprağı, 6g

zakkum yaprağı ve kontrol grubundan oluşturuldu.Her bir gruba dörder uğurböceği ve bir miktar yaprak konuldu. İkinci aşamanın sonucunda 4g zakkum yaprağı bulunan eletromatın uğurböceklerini daha çok uzaklaştırdığı, 6g zakkum yaprağı bulunan elektromatın ise daha fazla sayıda uğurböceğini hareketsiz hale getirdiği gözlemlenmiştir.Bu çalışmada halk arasında kullanılan bu doğal yöntemin doğruluğu kanıtlandı.4g zakkum yaprağının

2g ve 6g zakkum yaprağına oranla uzaklaştırıcı etkisi daha fazla olduğu için iç mekanlarda kullanımının ideal olabileceği yorumu yapıldı çünkü bu çalışmadaki amaç sivrisineklerin insanların bulunduğu ortamlardan uzaklaştırılmasıdır.

Write a comment

Comments: 0