KAPALI SU HAVZALARINDAKI BUHARLAŞMAYI AZALTMAK

Yaptığımız bir deney düzeneğiyle tarıma dayalı su havzalarındaki buharlaşmayla özellikle yaz aylarında kaybedilen su miktarını azaltmak için uygulanabilecek yeni bir yöntemin modeli yapıldı.Bu düzenekte termostatla sıcaklığı sabit tutulan bir cam kap içine su 10 litre su konuldu.Sonra üzerine tel örgü konuldu.Son olarak buzlarla soğutulmuş tel örgü konularak bu üç düzenekte olan buharlaşma miktarı ayrı ayrı ölçüldü. DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..

ne-nasil.net

İkinci aşama olarak kap içerisindeki sıcaklık artırılarak ölçümler tekrarlandı. Yapılan ölçümler sonrasında üstü açık kaptaki buharlaşma oranının parlak tel örgüyle kaplanmış kaba oranla buharlaşma miktarının %40, soğutulmuş tel örgüyle kapatılmış kaptaki buharlaşma miktarına oranla %64 fazla olduğu görülmüştür. Bu da çevreye zarar vermeden, suların saflığına ve bileşimini bozmadan oldukça ucuz enerji tasarrufu sağlamıştır.

Write a comment

Comments: 0