SEBZE VE MEYVELERİN SAKLANMASINDA KORUYUCU OLARAK DOĞAL ANTIBAKTERİYEL BİTKİLER

Az miktarları insan vücudu için zararsız fakat mikroorganizmalar için öldürücü etki yapan ve besin maddelerinin muhafazası için kullanılan kimyasal maddelere koruyucu maddeler denir. Besinlerin kimyasal maddeler katılarak saklanmasında sitrik asit, karınca asidi (formik asit), salisilik asit, laktik asit, kükürt dioksidi veya tuzları gibi kimyasal maddeler kullanılabilir. DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..

ne-nasil.net

Son yıllarda, antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanan infeksiyon riskinin artışı, yeni ve doğal antimikrobiyel maddelerin keşfini ilgi odağı haline getirmiştir. Bunun da ötesinde, başta sentetik yapıdakiler olmak üzere, gıdalara koruyucu amaçlarla eklenen çoğu katkı maddesinin, konuya karşı hassasiyet gösteren tüketicilerde ieriye dönük endişeler oluşturması, ‘organik gıda,’ ‘organik tarım’ gibi terimleri beraberinde getirmiştir. Bilinçli gıda tüketicilerinde oluşan bu beklenti, bu alanda hizmet veren kuruluşları doğal koruyucular kullanmaya teşvik etmenin ötesinde zorlar hale gelmiştir. Projemizde koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan asitlerle antibakteriyel etkisi olan bitkilerin sebze ve meyvelerin muhafazasındaki etkisini araştırdık. Bu amaçla koruyucu asit olarak kullanılan sitrik asit, laktik asit ile antibakteriyel etkisi olan çeşitli bitki ekstraktlarının sebze ve meyvelerin muhafazasındaki etkisini karşılaştırdık.

Write a comment

Comments: 0