Direnç ve Led Diyot Devreleri

ne-nasil.net

Evet arkadaşlar bu dersimizde basit Led Diyot devresine direnç ekleyerek oluşturabileceğimiz devreleri inceleyeceğiz.

Bir devreye direnç eklememizin sebebi, devrede kullanılan almaçların çalışması için gerekli olan akım değerine ulaşmaktır.

9V bir pil kaynağına Led Diyotu dlrek bağlarsak Led Diyorun çalışma değerinden fazla akım uygulanacağı için Led diyotumuz yanabilir. Veya yanmasa bile ömrü kısalır.Bütün elektronik devre elemanları için bu özellik değişmezdir.Hatta insanlar için de bu  böyledir.

Devremizi inceleyecek olursak arkadaşlar:

Görüldüğü gibi basit led diyot devresi kurulmuş ve 380 ohm değerindeki direncemiz devreye seri bağlanarak Led diyota gelen akım değerini azaltmış.

Devredeki Akım değerini hesaplamak için

E=I*R formülünden faydalana bilirsiniz.

 

 

Yukarıda ki devremizin şematik gösterimi...Şemadan da görüldüğü gibi anahtar kapatıldığı zaman akım ilk önce R1 direnci üzerinden geçeceği için akım değeri azalcak ve Led diyotun çalışma değerine düşecektir.Led diyotumuzun önüne direnci bağlamazsak led diyotumuz patlayacaktır.Aşağıdaki şemada görülmektedir.

Evet arkadaşlar yan tarafta ki devrede görüldüğü gibi direnç bağlamazsak led diyotumuza gelen akım değeri fazla  olduğundan led diyotumuz yanacak veya patlayacaktır.